5x verstopte WhatsApp functies

Whatsapp_800x400.jpg

WhatsApp wordt in 180 verschillende landen door meer dan 2 miljard mensen gebruikt. In Nederland maakt 84% van de bevolking vanaf 12 jaar gebruik van deze of een soortgelijke gespreksapp. We kunnen wel concluderen dat het grootste deel van de Nederlanders ten alle tijden bereikbaar is en ook veel door middel van WhatsApp. Alleen niet iedereen gebruikt de app tot zijn volle potentie. Wij hebben hieronder een aantal functies uitgelicht die jij misschien nog niet kent van de app. 

Videobellen met al je vrienden

Rechtsboven in het scherm van je WhatsApp chat zien we twee icoontjes staan bij zowel Apple als Android telefoons, een telefoontje en een videocamera. Zoals de meeste mensen weten is het telefoontje om mee te bellen en de videocamera logischerwijs om mee te videobellen. Maar wist je ook dat je met wel 32 mensen tegelijk kunt videobellen via WhatsApp? Je kunt meedoen met een videogesprek via de app op je telefoon, tablet of computer. Wanneer je met meerdere personen in een gesprek zit, kan het snel onoverzichtelijk worden en ook hier heeft WhatsApp een oplossing voor gevonden. Je kunt eenvoudig zien wie er aan het woord is omdat de spreker gemarkeerd wordt en als eerste weergegeven wordt. Je kunt ook in een videogesprek je scherm delen, inclusief audio, om samen ergens naar te kijken. Om jouw ervaring zo comfortabel mogelijk te maken en compleet naar je eigen wensen aan te kunnen passen, kun je ook kiezen om diverse filters en achtergronden toe te voegen aan jouw beeld. 

Aangepaste lijst filteren

Al een tijdje heeft WhatsApp de functie toegevoegd om je chats te filteren om je berichten makkelijker te kunnen vinden. Je kunt standaard kiezen tussen de filters: Alle, ongelezen, favorieten en groepen. Maar wist je dat je ook je eigen lijst toe kunt voegen? Je maakt een nieuwe lijst eenvoudig aan door op het plusje aan het einde van de rij te drukken. Vervolgens kun je de lijst een naam geven om te omschrijven wat de mensen en groepen in jouw lijst gemeen hebben zoals “vakantie 2025” of “werk”. Vervolgens voeg je iedereen toe aan de lijst die er in hoort en sla je hem op. Deze lijsten zijn alleen zichtbaar voor jou, je contacten kunnen niet zien in welke lijst ze door jou zijn toegevoegd. Nu staat deze nieuwe lijst automatisch achter in de rij, door hem ingedrukt te houden kun je eenvoudig de volgorde van de lijsten aanpassen of verwijderen als je hem niet meer nodig hebt. 

Stickers maken en delen 

Onder een groot deel van de WhatsApp gebruikers is het delen van stickers een deel van de dagelijkse bezigheid geworden. Vaak worden deze plaatjes gemaakt van ongemakkelijke of lelijke foto’s van vrienden of bestaan ze uit memes. Waar je voorheen altijd een externe app nodig had om een nieuwe sticker van je beste vriend te maken, kan dat tegenwoordig in WhatsApp. Het maken van een nieuwe sticker is onwijs eenvoudig! Je gaat naar het stickertabblad in de tekstbalk van WhatsApp en klikt op ‘maak’, hier kies je een foto uit en WhatsApp snijd hem direct voor je uit als je wilt. Daarna kun je hem zelf nog bewerken en als hij perfect is kun je hem verzenden. Heb je heel veel stickers en wil je jouw favoriete bovenaan hebben staan? Hou even je vinger op de sticker naar keuze en je krijgt verschillende keuzes zoals naar boven of naar favorieten verplaatsen. 

Beveilig jouw chats.

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet al je WhatsApp gesprekken voor iedereen openbaar wilt geven,vooral als je kind of een ander familielid ook af en toe jouw telefoon gebruikt. Hiervoor heeft WhatsApp ook een oplossing bedacht, namelijk de functie Chatvergrendeling. Als je een gesprek hebt vergrendelt verdwijnt deze uit het reguliere ‘postvak IN’ en geeft het gesprek ook automatisch geen meldingen meer. Je schakelt de vergrendeling makkelijk in door op de naam te tikken van de desbetreffende chat en de optie “chatvergrendeling” te selecteren. Als je de chat wel wilt zien veeg je langzaam het Postvak IN naar beneden en voer je het gekozen wachtwoord of biometrische gegevens in. 

Als je het liefste een goed opgeruimd postvak hebt maar niet je gesprekken wilt weggooien, kun je ook chats die niet actief zijn archiveren. Bij het archiveren van chats kun je kiezen of ze bij een nieuw bericht wel of niet terug in je reguliere postvak verschijnen. 

Personaliseer tot in de details!

Je hebt binnen WhatsApp veel manieren om de app volledig tot jouw persoonlijke voorkeuren te gebruiken, niet alleen praktische opties maar ook esthetisch. Een voorbeeld van de praktische opties zijn bijvoorbeeld de diverse privacy instellingen. Je kunt aanpassen wie er kunnen zien wanneer je online bent en voor het laatst geweest bent, wie jouw profielfoto en status kunnen lezen maar bijvoorbeeld ook wie jou in een groepsapp toe mag voegen. 

Zoals we al benoemde kun je ook een aantal esthetische aanpassingen doen aan jouw WhatsApp gesprekken. Je kunt ervoor kiezen om je achtergrond achter chats aan te passen, maar dit kan je ook per gesprek aanpassen. Als je inmiddels de groene tekstblokken beu bent, wat wij inmiddels wel begrijpen, kun je het kleurpalet van de chats ook aanpassen naar een andere kleur. Nog een leuke personalisatie die je toe kunt passen in WhatsApp is het geluid van je notificaties. Natuurlijk kun je kiezen dat hij een ander geluid geeft dan andere apps, maar wist je dat het geluid ook per persoon en groep kan aanpassen? Je kunt je belangrijke contacten een ander geluid geven bijvoorbeeld, zodat je weet dat je daar sneller op wilt reageren. Wordt je helemaal gek van die ene groep of persoon? Dan kan je er ook voor kiezen om bepaalde personen of groepen op stil te zetten voor een paar uur, dagen of langer.