Apple heeft in februari 2025 eindelijk een opvolger voor de iPhone SE 2022 uitgebracht. Met zijn nieuwe naam en design is de iPhone 16e de nieuwste toevoeging aan de iPhone 16-serie. In deze blog zetten wij de nieuwe topper van Apple en de razendpopulaire reguliere iPhone 16 naast elkaar zodat het voor jou makkelijker is om de juiste keuze te maken. Want wat is nou het verschil tussen de iPhone 16 en de 16e?
Als we kijken naar de buitenkant van de telefoons zien we in eerste instantie weinig verschil in de behuizing. Het formaat en het gewicht van de twee telefoons is zo goed als gelijk en beide frames zijn gemaakt van aluminium en hebben een glazen achterkant. Ook zijn allebei de telefoons water- en stofdicht met een certificatie van IP68. Bij de knoppen zien we als enige verschil dat de iPhone 16 wel beschikt over de nieuwe cameraregelaar, terwijl de iPhone 16e alleen beschikt over de aan-/uitknop, geluidsregelaar en actieknop (van welke de functie zelf toe te wijzen is). Nog een verschil is de keuze in kleuren, je hebt aanzienlijk minder keuze als je kiest voor de iPhone 16e, deze is namelijk alleen maar beschikbaar in het zwart en in het wit. De reguliere iPhone 16 daarentegen kun je naast zwart en wit ook vinden in het groen, roze en blauw.
Het grootste verschil tussen de twee telefoons zien we terug bij de schermen. Ongeveer de enige gelijkenis tussen de twee is het formaat van 6,1 inch. Maar het scherm van de iPhone 16 is aanzienlijk helderder, deze heeft een piekhelderheid van 2000 nits terwijl de budgetversie maar tot 1200 nits komt. Met de hogere piekhelderheid kun je met de reguliere iPhone 16 je scherm beter zien in als je bijvoorbeeld buiten bent in fel zonlicht. Om zuiniger met zijn energie om te gaan kan de iPhone 16 de minimum helderheid verlagen tot 1 nit, de iPhone 16e kan dit niet. Daarnaast is er nog een opvallend verschil bij het scherm te zien, namelijk het Dynamic Island van de iPhone 16. De iPhone 16e heeft de oudere reguliere inkeping bovenin het scherm gekregen waar de selfiecamera en Face ID in verwerkt zitten. Deze inkeping kan dus verder niets, terwijl het Dynamic Island (zoals de naam al zegt) dynamisch is en extra functies heeft waardoor deze te gebruiken is met het luisteren van muziek, zetten van wekkers of wanneer je gebeld wordt.
Waar we wel direct een verschil zien, is bij de camera’s op de achterkant. De iPhone 16e heeft namelijk maar één lens, terwijl de duurdere iPhone 16 er twee heeft die in een soort pilvorm onder elkaar geplaatst zijn. Vergelijkbaar is wel dat beide telefoons een 48 megapixel hoofdcamera hebben, de iPhone 16 heeft daarbij ook nog een 12 megapixel ultragroothoeklens. Hiermee kun je niet alleen ruimtelijkere foto’s maken, ook gebruik je deze lens voor macrofotografie. Dit kan dus niet met de iPhone 16e. De telefoons hebben wel gemeen dat ze beide een nacht- en portretmodus hebben en kunnen filmen in 4K. Aan de voorkant hebben de telefoons allebei een 12 megapixel selfiecamera, waarbij de duurdere iPhone 16 net iets meer kan.
Beide telefoons draaien op de nieuwe Apple A18-chip, waardoor ook beide een ingebouwde ondersteuning hebben voor alle nieuwe Apple Intelligence functies. Daarnaast hebben ze ook allebei 8GB werkgeheugen. Wel zit er verschil in de processoren, waardoor de gewone iPhone 16 sneller is. Zoals verwacht kunnen beide telefoons gebruik maken van 5G maar de iPhone 16e kan maar tot Wi-Fi 6, terwijl de grote broer tot Wi-Fi 7 komt. De keuze in interne opslag is hetzelfde bij de twee telefoons, namelijk 128GB, 256GB of 512GB en dit is in beide gevallen niet uit te breiden. Je kunt ook beide telefoons gebruiken met dual Sim, als minstens één van deze een eSIM is.
Verrassend genoeg is op het gebied van de batterij de goedkopere iPhone 16e beter, je kunt bijvoorbeeld tot 26 uur video’s bekijken terwijl de duurdere versie maar tot 22 uur aan kan. Opvallend is wel dat de iPhone 16e geen gebruik kan maken van Apple’s MagSafe opladers en accessoires, als je dat belangrijk vindt moet je toch echt bij de duurdere versie zijn. Wel kunnen beide telefoons gebruikmaken van snelladen en normaal draadloos opladen. Wel kan de iPhone 16 sneller draadloos opladen dan zijn goedkopere broertje. Uiteraard zijn beide telefoons op te laden met een USB-C kabel aangezien dit tegenwoordig de standaard is.
Er is nog iets waar een flink verschil in zit, namelijk de prijs. De nieuwe iPhone 16e mist een aantal functies, maar is daardoor wel goedkoper. Als je veel waarde hecht aan het maken van mooie foto’s en het hebben van een helder scherm, dan kun je wel echt beter voor de iPhone 16 gaan met een losse verkoopprijs vanaf €819,00. Wil je gewoon graag een telefoon van Apple die het prima doet, een lange batterijduur heeft en geef je niet echt veel om foto’s? Je koopt de meer voordelige iPhone 16e al voor €689,00. Liever je telefoon met abonnement uitkiezen? Dat kan ook bij Ritel, wij bieden diverse providers en abonnementen waardoor er altijd wel een combinatie is die bij jou past!