Wat is thuiskopieheffing? Uitleg + waarom jij het betaalt

Banner blog thuiskopieheffing

Koop je een nieuwe telefoon? Dan zie je bij het afrekenen iets staan dat je misschien niet direct herkent: Thuiskopieheffing. Je betaalt het voor alle elektronische apparaten met opslag. Maar wat is het? In dit blog lees je alles wat je moet weten over thuiskopieheffing. En waarom jij het betaalt.

Wat is thuiskopieheffing?

Thuiskopieheffing is een wettelijke vergoeding die je betaalt bij de aanschaf van alle apparaten en media waarop je auteursrechtelijk beschermd materiaal kunt opslaan voor privégebruik. Oké, een lange, moeilijke zin. Laten we hem opsplitsen.

Wat is auteursrechtelijk beschermd materiaal?

Bij auteursrechtelijk beschermd materiaal kun je bijvoorbeeld denken aan boeken, muziek en films. Deze stukken zijn door iemand (of meerdere mensen) gemaakt en uitgebracht. Dit zijn de auteurs. Om ervoor te zorgen dat niet iedereen dit zomaar gaat ‘stelen’ en voor zichzelf gaat verkopen, staat er auteursrecht op. Recht voor de auteurs dus.

Voor welke apparaten geldt thuiskopieheffing?

Je betaalt deze thuiskopieheffing over alle apparaten waarop je auteursrechtelijk beschermd materiaal kunt opslaan. Zoals bijvoorbeeld telefoons, laptops en USB-sticks. Want op deze apparaten kun je films of andere auteursrechtelijk beschermde content opslaan voor persoonlijk gebruik. En daar betaal je voor.

"Thuiskopieheffing is een wettelijke vergoeding die je betaalt bij de aanschaf van alle apparaten en media waarop je auteursrechtelijk beschermd materiaal kunt opslaan voor privégebruik."

Waarom betaal je thuiskopieheffing?

In Nederland is het toegestaan om voor eigen gebruik een kopie te maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zoals bijvoorbeeld een gekochte CD of gedownloade film. Dat is geregeld in de Auteurswet. Maar omdat de auteurs hierdoor inkomsten mislopen, krijgen ze via deze heffing een vergoeding. Een compensatie dus voor jouw recht om een kopie van hun werk te mogen maken.

Waar gaat jouw geld dan naartoe?

De opbrengsten van de thuiskopieheffing worden beheerd door Stichting de Thuiskopie. Deze stichting is door de overheid aangewezen om het geld te ontvangen en netjes te verdelen onder de auteurs. De muzikanten, filmmakers, schrijvers en andere creatieve makers dus. Zo ontvangen zij een deel van het geld dat ze mislopen doordat hun werk gekopieerd wordt voor privégebruik. Op de website van Stichting de Thuiskopie kun je al hun besluiten volgen.

Wanneer betaal je thuiskopieheffing?

De thuiskopieheffing zit vaak inbegrepen in de prijs van een product. Je betaalt het dus meestal automatisch. Voor telefoons is de heffing in 2025 €5,70. En daar moet dan ook nog 21% BTW over gerekend worden. In totaal betaal je voor telefoons dus €6,90 aan thuiskopieheffing. Bij Ritel willen we transparant zijn en doen we niet aan verborgen kosten. Daarom zetten wij de heffing in je betaaloverzicht. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

"Bij Ritel willen we transparant zijn en doen we niet aan verborgen kosten. Daarom zetten wij de heffing in je betaaloverzicht. Dan weet je precies waar je aan toe bent."

Tot slot

De thuiskopieheffing zorgt ervoor dat makers een eerlijke vergoeding krijgen voor het delen van hun werk. Ook als je er een privé-kopie van maakt.


Heb je nog vragen? Kom langs in één van onze winkels en ontvang altijd deskundig advies.
Of bestel direct de beste deals op onze website!